Filmlerde Bile İlgi Çeken “Tetris” Hikayesi
Bu kadar kolay bir oyun olmasına rağmen, neredeyse hipnotize olmuş gibiTetris’in çok ilginç bir başlangıç hikayesi var.
Tetris, Sovyet hükümetine bağlı Sovyet Bilimler Akademisi’nin bir çalışanıdır. Alexey Pajitnovadlı bir bilgisayar mühendisi tarafından 1984 yılında geliştirilmiştir.
Aleksey Pajitnov, Tetris’i geliştirirken para kazanmayı düşünmedi.
Bulmacalara çok düşkün olan Pajitnov, yapıp yapamayacağını görmek istedi. sadece eğlence içinTetris’i geliştirdi.
Pentomino adlı bir oyundan esinlenilmiştir.
Tetris’in geliştirilmesi için ilham kaynağı Pentominofarklı geometrik şekillerdeki ahşap blokların oyuncu tarafından bir kutuya yerleştirildiği bir bulmaca oyunudur.
Tetris isminin kökeni: “Tetra” + “Tenis”
Tetris adı Latince’de “dört” anlamına gelir. “tetra”Pajitnov’un favori oyunu sözleriyle “tenis”kelimesinin birleşmesi ile ortaya çıkmıştır.
Moskova’nın her yerinde oynanmaya başlandı.
Oyunu geliştirmeyi tamamlayan Pajitnov, önce Tetris’i meslektaşlarına dağıttı. Tetris, oyuna resmen aşık olan meslektaşları ile Tetris’i disklere kopyalayıp yakın çevrelerine dağıtıyor. Moskova’nın her yerindegelmeye başladı.
Sovyetler Birliği’nde üretilen ve Amerika Birleşik Devletleri’ne satılan ilk yazılım parçasıydı.
Macaristan’daki bir meslektaşına Tetris gönderen Pajitnov’da oynayın Macar Teknoloji Enstitüsü yazılım fuarındasergilenmeye başlandı.
Oyunu bu stantta görmek Robert SteinTetris’e lisans vererek oyunu İngiltere ve Amerika’daki distribütörlere lisansladı ve oyun bilgisayarlarda oynanmak üzere lisanslandı ve satılmaya başlandı.
Tetris’in bilgisayarlardan oyun konsollarına uzanan yolculuğu…
Lisans mutabakatı, sadece bilgisayarlarAncak Stein, distribütörlere konsollar ve diğer araçlar için gerekli hakların yakında alınacağı konusunda hemfikir olduğuna dair söz vermişti.
Bu nedenle şu anda gerekli haklar alınmasa da distribütörler Atari ve SEGA Oyun firmaları ile anlaşmalar yapmaya başladı. şu anda kullanılan Japon oyun şirketleriVe gözü Tetris’teydi.
Nintendo için Tetris lisansı talebi, Sovyetler Birliği’nde büyük bir kaosa neden oldu.
Tetris NintendoSovyet hükümetine bağlı ELORG isimli bir yazılım firmasına lisans vermek isteyen bir yazılım firmasının toplantısı Moskova’ya giderek yazılımı düzenledi. büyük öfke uyandırdı.
ELROG’u ikna ettikten sonra, Henk Rogers nihayet Tetris’i Nintendo’nun “Game Boy” avuçiçi oyun konsolları ve atari salonlarındaki bozuk parayla çalışan slotları için lisanslayabildi.
Atari ve Nintendo Savaşı!
Oyunun Nintendo için lisanslandığını duyan Atari, Tetris benzeri bir oyun çıkardı ve bu durum Nintendo’nun lehine sonuçlanacaktı. uzun bir dava sürecitakip etti.
Oyunun yaratıcısı Pajitnov, bu anlaşmaların hiçbirinde pay sahibi olmadı.
Üzücü ama Pajitnov neredeyse 40 milyon dolarbu fiyata bir avantajı kaçırdı.
Pajitnov, Amerika’ya göç ederek oyun çalışmalarına devam etti.
Pajitnov’un arkadaşı olan Rogers, 1991’de Pajitnov’un Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmesine yardım etti. Pajitnov önce kendi firmasını kurdu, ardından Microsoft’a geçti. Oyun gelişmeye devam etti.
Soğuk Savaş döneminin sona ermesiyle birlikte Tetris’in haklarının Pajitnov’a verilmesi için görüşmeler başladı.
1996’da Rogers, Tetris oynamak için Moskova’ya gitti. onu geliştiren kişiye mülkiyet hakları vermek müzakerelerde bulunur. Tetris’in şu anda hakları olduğu için müzakereler olumlu sonuçlanacak. Rogers ve Pajitnov’a gelince.
Uzun süre oynandığında halüsinasyonlara neden olan bir oyundur.
Uzun süre Tetris oynadıktan sonra gözler kapalıyken yukarıdan aşağıya yüzen blokları görmek de mümkündür. “Tetris etkisi”denir.
Tetris, uzayda oynanan ilk resim oyunudur.
1993 yılında kozmonot Alexander Serebrov ile uzayda 197 günOyun Uzunluğu, 1996’da bir Rus Uzay Tarihi müzayedesinde 1.220 dolara satıldı.
Çok sade ve basit bir oyun olmasına rağmen, Sovyetler Birliği’nde başlayan ve uzaya uzananGeçmişi ile karmaşık ve ilginç bir hikayeye sahip olan Tetris hem hikayesi hem de kendisi ile bizde “Tetris etkisi” bırakmayı başarmış diyebiliriz.
Bonus: Tetris’in hikayesi ilginizi çektiyse 31 Mart’ta vizyona girecek filmin müjdesini bu fragmanla verelim.