Haber

Depremlerde beşinci gün: Can kaybı 20 bini geçti

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bin 213’e yükseldi. Depremlerin beşinci gününde yaşanan gelişmeler şöyle:

AFAD: AFAD kartı mağdurlar için gerçeği yansıtmıyor

Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD), bazı sosyal medya hesaplarında ve WhatsApp kümelerinde dolaşan “afetzedelerin durumlarını gösteren AFAD kartı alması gerektiği” tezlerinin gerçeği yansıtmadığını duyurdu. AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

– Yaşadıkları illeri terk etmek isteyen ve barınma ihtiyacı olan afetzedelerimizin gidecekleri iller, diğer illerin barınma kapasiteleri dikkate alınarak planlanmış olup, 10’umuzda ilan edilen tahliye noktalarından gerçekleştirilmektedir. depremin etkili olduğu iller.

– Kendi imkanlarıyla veya tahliye noktasında tahsis edilen araçlarla afet bölgesini terk etmek isteyen vatandaşlarımızın gittikleri illerde barınma sıkıntısı yaşamamaları için 10 ilimizde belirlenen tahliye noktalarına bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

– Tahliye noktalarında vatandaşlarımız illerimizin barınma kapasitesi dikkate alınarak yönlendirilecek ve gidecekleri illerde valiliklerimiz tarafından oluşturulan heyetler tarafından barınma ihtiyaçları karşılanacaktır.

– Başvuru sırasında mağdurların durumunu gösterir belge talep edilemez; AFAD, başvurudan sonra herhangi bir belge veya kart vermez.

– AFAD’ın 08/02/2023 tarihinde yaptığı tebligattan önce tahliye noktalarına kendi imkanlarıyla başvurmadan ayrılanlar, başvurmaları halinde ikamet durumları dikkate alınarak oluşturulan heyet birimlerince belirlenen barınma alanlarına yönlendirilecek. gittikleri illerdeki valilikler.

Depremde can kaybı 20 bini geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 20 bin 213’e çıktığını açıkladı. Bakan Koca, yaralı sayısını 80 bin 52 kişi olarak açıkladı. Koca, “Acil müdahalenin ardından enkazdan kurtarılan 20 bin vatandaşımız hava, kara ambulansları ve deniz araçlarıyla bölgeden yabancı illere tahliye edildi.” Sağlık Bakanı Koca da, “Kimliğini bilmediğimiz hastaların dijital fotoğraflarını eşleştirme için hazırlanan özel yazılıma yüklüyoruz. Önemli olanın kimlik bilgilerine ulaşacağımıza inanıyorum.”

AFAD: Can kaybı 19 bin 875’e yükseldi

Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde can kaybının 19 bin 875’e yükseldiğini açıkladı. Açıklamada 79 bin 717 kişinin yaralandığı, 86 bin 754 depremzedenin ise diğer illere tahliye edildiği belirtildi. AFAD, Polis, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekiplerinden görevlendirilen saha çalışanı sayısı ile birlikte bölgede çalışan toplam işçi sayısı 159.146’dır.

Bakanlık açıkladı: 175 refakatsiz çocuk hastanede

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından enkaz altından çıkarılan ve ailelerine ulaşılamayan çocuklarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Hastanede tedavileri devam eden 175 refakatsiz çocuk bulunmaktadır. 142 çocuk tedavilerinin ardından Bakanlığımızın ilgili birimlerine teslim edilerek kurumsal bakıma alındı. 18 çocuğumuz başvuranların kimlik kontrolleri ve doğrulama işlemleri tamamlandıktan sonra ailelerine teslim edildi.

Rönesans Residence’ın müteahhidi yakalandı

Hatay’daki Rönesans Residence’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yurt dışına çıkmak isterken havalimanında yakalandı. Coşkun’un, parayla birlikte İstanbul Havalimanı’ndan Karabağ’a kaçmaya çalıştığı bilgisinin alınması üzerine yakalandığı öğrenildi. Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla yakalanan Coşkun, gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü. Hatay’ın Antakya ilçesinde İnönü Bulvarı’nda bulunan 250 daireli ve 12 katlı Rönesans Residence, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkıldı.

Erdoğan: Can kaybı 19 bin 388

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde can kaybının 19 bin 388’e çıktığını, yaralı sayısının 77 bin 711 olduğunu açıkladı. Erdoğan, Malatya’da yaptığı açıklamada, depremin yıkıma yol açtığı 10 ilde yurt dışından gelen gruplarla birlikte 141 binden fazla işçinin çalıştığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada ayrım gözetmeksizin emeği geçen herkesten Allah razı olsun” dedi. Erdoğan, enkaz kaldırma çalışmalarının ardından inşaat çalışmalarının yeniden başlayacağını söyledi.

Öztrak’tan Erdoğan’a OHAL tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, hükümetin olağanüstü hal ilanına tepki gösterdi. Öztrak, “Parti Genel Başkanı’nın tek imzayla yapamayacağı şey yoktur. Tek imzayla ülkeyi TBMM’nin onayladığı uluslararası bir anlaşmadan dahi çıkarabilen bu yönetim,” Daha fazla yetki istiyorum” diyerek milletin başı dertteyken OHAL ilan etti.

Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhtiyacınız yok ama yapacaksanız bir ayla sınırlandırın, fazlasını yapmayın.” Gerçek siyasi oportünizm budur. Bu sömürüdür.”

7269 sayılı Genel Hayatı Etkileyen Afetler Nedeniyle Alınacak Tedbirlere Yardım Edilmesi Hakkında Kanun’un Erdoğan’a afetlerde ihtiyaç duyduğu yetkileri verdiğini belirten Öztrak, “Bugüne kadar hiçbir hükümet doğal afetler nedeniyle olağanüstü hal ilan etmedi. .Yine de OHAL ilan edilmedi.Fakat otorite obez Erdoğan depremi fırsat bilip OHAL ilan etti.Mevcut sistemde her şey insanın ağzında.Üstte OHAL’in yetkilerini neden istiyorlar?” dedi.

Öztrak, “Tam seçimler yaklaşırken, dün kendisinin de söylediği gibi, depremin siyasi sömürüye dönüşmemesi gerekçesiyle muhalefeti susturmaya ve afet yönetimindeki aksamalara yönelik eleştirileri engellemeye çalışıyor” dedi.

NATO’dan Türkiye’ye barınma yardımı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından NATO üyeleri, depremzedelerin barınması için Türkiye’de sığınaklar konuşlandırma konusunda anlaştılar. Bu “yarı geçici” sığınaklar çoğunlukla NATO güçleri tarafından askeri operasyonlar ve tatbikatlar sırasında karargah olarak kullanılıyor. Genel Sekreter Jens Stoltenberg, “NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü bir dayanışma içindedir ve bu sığınakların konuşlandırılması hayatların kurtarılmasına yardımcı olacaktır.” dedi. NATO, sığınakların ısıtma, jeneratör ve tıbbi tedavi alanları ile donatılabileceğini açıkladı. NATO’nun barınak konuşlandırma operasyonu, NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Karargahı Christopher Cavoli tarafından denetlenecek.

Erdoğan: AFAD’a yapılan yardım deprem bölgesindeki faaliyetler için harcanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde 18 bin 991 kişinin hayatını kaybettiğini, 75 bin 523 kişinin ise kurtarıldığını açıkladı. “Bazı cahiller marketleri soyar, iş yerlerine saldırır. OHAL kapsamında bu suistimalleri yapanlar yakalanır yakalanmaz gerekli yaptırımlar uygulanacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Önceliğimiz her zaman için olmuştur. Erdoğan, “Çadırda kalmak istemeyen vatandaşlarımızın bir yıllık kira bedelini ödeyerek konutlara taşınmasını sağlayacağız” diyen Erdoğan, “THY hem gideni bedava getirmek zorunda, hem de gideni bedavaya getirmek zorunda.” Kendilerine gerekli talimat verildi” diyen Erdoğan, tereddütleri ortadan kaldıracak bir yöntemdir. İş dünyamızdan esnafımıza, AFAD hesaplarına kadar her kesimden insanımızın yaptığı yardımların her kuruşunu harcamaktadır. deprem bölgesindeki faaliyetler hakkında.”

Dün depremzedelere hane başına 10 bin lira verileceğini söyleyen Erdoğan, bugün bu miktarın 15 bin lira olduğunu söyledi. Erdoğan, “Yer değiştirme yardımı ile hane başına 15 bin lira bağış yapmaya hazırlanıyoruz. Özellikle deprem bölgesinde ülkenin ayağa kalkmasını sağlayacak kapsamlı bir program hazırlıyoruz.”

İki günde 95 binden fazla koruyucu aile başvurusu

Kahramanmaraş’ta 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından enkazdan çıkarılan çocuklara sahip çıkmak isteyen binlerce kişi, e-Devlet üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurdu. Son 2 günde koruyucu aile olmak için başvuranların sayısı 95 bini geçti. Bakanlık yetkilileri, depremden önce günde 2-3, ayda ise 10-12 başvuru aldıklarını söyledi. Savunma ve bakıma muhtaç çocukların bakanlık denetiminde hastanelerde tedavi altına alındığı, öncelikle çocukların ailelerine ulaşılmaya çalışıldığı belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, mevcut ve onaylı ailelerle de görüştüklerini belirterek, ‘Gerekirse yanınıza yeni çocuk alabilir misiniz?’ sorusunu sorduklarını belirtti. Başvuranların şefkatli aile olabilmeleri için minimum 3 aylık bir kontrol sürecinden geçeceğini vurgulayan yetkililer, başvurularının değerlendirilmesinin ardından kurallara uyanların ilgili aile statüsüne alınacağını kaydetti.

Öte yandan koruyucu aile olmak isteyenler için evlilik şartı aranmıyor. Koruyucu aile olmak isteyen bireylerin Türk vatandaşı olması, Türkiye’de sürekli ikamet etmesi, 25-65 yaş arasında olması, en az ilkokul mezunu olması, düzenli bir geliri olması ve çocuğun biyolojik ebeveyni veya vasisi olmak. Koruyucu olmak isteyenler ikamet ettikleri ildeki aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerine e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilirler.

Diyarbakır’da yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte meydana gelen Kahramanmaraş kaynaklı depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturma süreçlerinin başlatıldığını duyurdu.

Cumhuriyet Başsavcılığının internet sitesinde yer alan açıklamada, “Soruşturma kapsamında teknik bilirkişi heyetleri görevlendirilerek, numune alma ve sahada çalışma başlatıldı” denildi.

Açıklama şöyle devam etti: “Binaların yapımını üstlenen ve akabinde imar kurallarına aykırı değişiklikler yaparak binaların tahrip olmasına neden olan sorumluların tespitine ilişkin ilgili kurumlarla yazışmalar yapılmıştır. bu kişiler değerlendirilerek, konunun hassasiyeti dikkate alınarak tüm detaylarıyla ve titizlikle soruşturma yürütülür.”

Depremi paylaşan 10 kişi tutuklandı

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından sosyal medyada paylaşım yapan 302 hesap yöneticisinden 10’u tutuklandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımızda korku ve panik yaratmak amacıyla sosyal medya platformlarında depremle ilgili provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 302 hesap yöneticisi tespit edilerek ilgili birimlere sevk edildi. tutuklandı” denildi.

GSM operatörleri ve BTK yetkililerine suç duyurusu

Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Avukat Veysel Ok, GSM operatörleri ve BTK yetkilileri hakkında “görevi kötüye kullanma”, “iletişimi engelleme”, “kasten öldürme” ve “kasten yaralama” suçlarından hata beyanında bulundu.

Türkiye Barolar Birliği’nden kabahat duyurusu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), yetkili ve sorumlu müteahhitler, depremde yıkılan binaların yapımında görev alan görevliler ve inşaata onay verenler başta olmak üzere tüm şüphelilerin kimlik tespiti için suç duyurusunda bulundu. yıkılan binaların projelerini denetlememek ve haklarında hukuk davası açmak.

Depremzedeler için davet merkezi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından ailelerine ve yakınlarına ulaşılamayan çocuklar için davet merkezi kurdu.

Enkaz altından çıkarılan ve hastanede tedavisi devam eden 162 refakatsiz çocuğun bulunduğunu kaydeden Bakanlık, 101 çocuğun tedavilerinin ardından bakanlığın ilgili birimlerine sevk edilerek kurumsal bakıma alındığını duyurdu. Bakanlık, başvuranların kimlik kontrolü ve teyidinin ardından 18 çocuğun ailelerine teslim edildiğini duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı’ndan sınav müfredatı açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Prof. Mahmut Özer, bu yıl tüm Türkiye’de LGS’ye girecek bir öğrenci. YKS’ye girecek öğrenciler 12. yarıyıl konuları arasındadır. dönem meselelerinden sorumlu tutulamayacağını duyurdu.

Oktay: Köylere odaklandık

Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, perşembe akşamı AFAD Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada depremle ilgili son durumu paylaştı.

“Son 24 saatte içimizi ısıtan bir haber daha var. Enkazdan sağ kurtulan vatandaşlarımız, kardeşlerimiz, canımız 121 bin kişi. Özellikle 72 saat sonrası kritik saatler. Şu anda 29 bin 622 kişi kritik durumda. Arama kurtarma ekiplerimiz de sahada olduklarını belirterek, “Şu anda köylere yoğunlaşmış durumdayız. Oktay, “Her köye ulaşana kadar faaliyetlerimiz kesinlikle bitmeyecek” dedi.

Sahada 29 bin 622 arama kurtarma ekibinin bulunduğunu ve bunların 6 bin 479’unun 75 ülkeden uluslararası ekipler olduğunu belirten Oktay, sahada 120 bin 344 kişinin çalıştığını söyledi.

PKK operasyonları durdurduğunu açıkladı

PKK lideri ve KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, PKK’nın Türkiye ve Suriye’de meydana gelen büyük depremin ardından Türkiye’deki “faaliyetlerine” geçici olarak ara verdiğini açıkladı.
PKK’ya yakın haber ajansı ANF’nin aktardığına göre PKK lideri Cemil Bayık, Perşembe günü geç saatlerde “Türkiye’deki şehirlerdeki operasyonları durdurun. Türk devleti saldırmadıkça herhangi bir operasyon yapmama kararı aldık.”

Dünya Bankası ve ABD’den acil insani yardım

Dünya Bankası ise Türkiye’ye 1,78 milyar dolar sağlıyor. 780 milyon dolarlık yardım ve kurtarma fonunun hızla hazır olduğu bildirildi.

ABD, depremden etkilenen Türkiye ve Suriye’ye 85 milyon dolarlık acil insani yardım yapacağını da duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile konuyla ilgili telefon görüşmesi yaptığı ve deprem bölgesindeki son durumu aktardığı belirtildi.

Enkazda kurtarma çalışmaları sürüyor

Öte yandan beşinci günün sabahı enkaz altından çıkarılan depremzedelerin hala hayatta olduğu bildirildi. Kahramanmaraş’ta bu sabah enkaz altında kalan iki kız kardeşle irtibata geçildikten sonra 99’uncu saatte bir kız kardeş enkazdan çıkarıldı. 101. saatte bir kardeşin daha çıkarıldığı bildirildi.

Yine Kahramanmaraş’ta Suriye uyruklu Fatma Karuş’un 14 saatlik çalışma sonucu ve 100 saatlik sarsıntının ardından enkazdan kurtarıldığı bildirildi.

ANKA,rtr / SB,ET

kulaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort