Atatürk’ü Anma Töreninde Konyaaltı Belediyesi’nden Modernizasyon Vurgusu
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Konyaaltı Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, “Maalesef Atatürk’ün başlattığı modernleşme çalışmaları bir süre sonra sekteye uğradı. Ama Cumhuriyet çocukları yani biz o yoldan hiçbir zaman ayrılmadık ve ayrılmayacağız.”
Konyaaltı Belediyesi, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla ana hizmet binası, belediye kreşleri ve dış birimlerinde tören düzenledi. Törenlere tüm personel katılırken, belediye ana hizmet binası önünde düzenlenen törene, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, belediye başkan yardımcıları, yöneticiler ve personel katıldı. Törende konuşan Başkan Esen, Atatürk’ün konuşmasında bahsettiği Büyük Türk Devrimi’nin herkes tarafından iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti.
HER YIL, ADALET DUYGU İLE
Kendisinin ve belediye çalışanlarının her yıl 10 Kasım’da Atatürk’ü anarak şükranlarını sunduklarını belirten Esen, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bildiklerini belirtti. Atatürk’ü her yıl aynı duygu ve özlemle andıklarını belirten Başkan Esen, “Değişmez Önderimiz Büyük Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 1. yıl dönümünde bugün yeniden buradayız. Aramızda bunu anan kimse yok. Büyük Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki önemini bilmiyoruz. Bugün onun o döneme ait hatırasını hâlâ hatırlıyoruz.” “Onun bu çabalarında yaşadıklarından kendimize unsurlar, yollar, izler oluşturmaya çalışıyoruz. O dönemi araştırıyoruz. O döneme ait bilmediğimiz yönleriyle ilgili materyaller gördüğümüzde, onu bakış açısıyla inceliyor ve bakıyoruz. Bugüne nasıl uyarlayabiliriz, bugün nasıl hayata geçirebiliriz diye fikir yürütüyoruz” dedi.
BÜYÜK TÜRK İHLALİ
Konuşmanın tarihi bir belge olduğunu vurgulayan Başkan Esen, Konuşmanın sadece okunmasının yeterli olmadığını, en ince ayrıntısına kadar incelenerek okunması gerektiğini ifade etti. Esen, tüm devrimcilerin Büyük Türk İnkılabı’nı iyi analiz etmesi gerektiğine de değinerek, “Büyük Atatürk, Nutuk’unda o dönemin olaylarını çok güzel bir kronolojik sırayla ve çok duygulu bir dille bizlere ders olsun diye yazmıştır. Büyük Atatürk’ün Nutuk’unu okuduğumuzda beni en çok etkileyen şu cümle vardır: ‘Devrimciler öyle kişilerdir ki, insanların gönüllerine girmeyi bilirler.’ Bu cümlenin günlerce üzerinde çalışılması ve Atatürk’ün tecrübeleriyle birlikte yorumlanıp anlatılması gerektiğini ifade ederek, “Hareket sonrası yapılan tüm modernleşme girişimlerini Büyük Türk Devrimi olarak adlandırıyor” dedi.
” YOLUMUZ CUMHURİYET”
Atatürk’ün bahsettiği Büyük Türk İnkılabı’nın iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizen Başkan Esen, “Bütün devrimcilerin bunu iyi analiz etmesi gerekiyor. Bir devrimci yoldaşlarıyla neler yaşadı, birlikte ne fedakarlıklar yaptı, bir devrimci nasıl canını feda edebilir? ülkesini ve arkadaşlarını bir dakika bile düşünmeden.” “Bu devrimci hareket içerisinde bireylerin aslında nasıl çıkarcı davrandıklarını bu kitapta ve bu eserde bulabiliriz. Ne yazık ki modernleşme çabaları bir süre sonra sekteye uğradı. Ama Cumhuriyet çocukları yani biz bunu hiç bırakmadık. Yola çıkmayacağız ve gitmeyeceğiz” dedi.