19 ilçe için hazırlık başladı: İl oldular
Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılına Türk Yüzyılı hedefiyle hızlı bir başlangıç yapıyor.
Omuz omuza seçimlerden başarıyla çıkan Cumhur İttifakı, sorunları ortadan kaldırmak ve refahı artırmak için yeni adımlar atmaya başladı.
28. Dönemin ilk küme toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye’nin Cumhuriyetin 100. yılına 100 ille girmesinin uygun olacağını söyledi.
Bahçeli, “Cumhuriyetin 100. yılında 100 maddelik Anayasa teklifimiz hazırlandı. Yeni yüzyılda 100 il ve 1000 ilçeden oluşan idari yapısıyla daha güçlü bir Türkiye’yi inşa etmek ve canlandırmak mümkündür.”Sözleri AK Parti tarafından karşılandı.
AK Parti göreve başladı
Konuya olumlu yaklaşan AK Parti, 19 ilçenin il olması için hazırlıklara başladı.
Bunun olabilmesi için belirli kriterlere ihtiyaç vardır.
Bu kriterlerden biri de il olabilmek için o ilçenin nüfusunun en az 100 bin olması gerekiyor.
Aynı zamanda il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta olması da kurallar arasında yer alıyor.
Nüfus, mevcut kentleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitlilik ve eğitim durumu gibi 8 alanda kriterleri sağlayan ilçeler il olma hakkı kazanabilmektedir.
Kriterleri karşılayan 11 ilçe
Bu şartları sağlayan ilçeler de muhakkak ki apaçık ortadadır.
Son verilere göre bu kriterler Antalya’nın Alanya, Mersin’in Tarsus, Bursa’nın İnegöl, Tekirdağ’ın Çorlu, Antalya’nın Manavgat, Ordu’nun Ünye, Balıkesir’in Edremit, Muğla’nın Fethiye, Mardin’in Midyat. , Hakkari’nin Yüksekova ve Van’ın Erçiş ilçeleri.
Yerel seçimlerden önce yasalaşacak.
Yeni iller ve ilçeler için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kanun çıkarması gerekiyor. Yönetmeliğin Mart 2024 yerel seçimlerinden önce yasalaşması beklenmiyor.
İl ve ilçe olmak isteyen yöreleri gücendirmemek için sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı belirtiliyor.
10 yılda 14 ilçe il oldu
1989 yılında Aksaray ile başlayan ilçelerin illeştirilmesi 1999 yılına kadar devam etmiş ve il sayısı 67’den 81’e çıkmıştır.